Tiikin vahaaminen tai öljyäminen

Tiikki on erittäin kova, tiivis ja öljyinen puu, joka itsessään ei ime helposti mitään.

Käsittelemättömälle tiikkipinnalle ei ole pakko tehdä mitään.

Suosittelemme sellaisten pintojen vahaamista, joita käytetään ruuanlaittoon tai ruokailussa.

Jos päädyt vahaamaan tai öljyämään huonekalua, käsittele aina puhdasta ja kuivaa pintaa.

Vahaaminen

Puuvaha tekee pintaan lisäsuojan, joka estää puupinnan tahraantumista.

Väritön vaha kuten Osmocolor kirkas vaha on hyvä suoja ja sitä tarvitaan puupintaan vain todella ohut kerros. Käsittely tulee tehdä hyvälaatuisella siveltimellä ja puuvillarätillä. Älä käytä vaahtomuovisivellintä.

Levitä hyvin ohut kerros vahaa siveltimellä ja pyyhi rätillä ylimääräinen vaha pois. Jos vahaa tulee laitettua liikaa ja pinnasta tulee liian tumma, anna vahan kuivua täysin ja hio vahapintaa sitten pois.

Käsittele puu molemmilta puolilta. Käsittely kosteuttaa puuta ja jos käsittelyn tekee vain toiselle puolelle, puu voi alkaa vääntyä.

Voit myös sävyttää tiikkiä jos haluat muuttaa sen väriä. Kokeile värillistä vahaa kuitenkin ensin huomaamattomaan kohtaan, jotta näet millaiseksi lopullinen väri tulee. Levitä vahaa hyvin ohuita kerroksia. On helpompi lisätä kerroksia, jos haluat vahvistaa väriä, kuin hioa sitä pois.

Vahaaminen tulee tehdä tyypillisesti 2 vuoden välein. Huomaat kyllä kun pinta kaipaa uutta vahausta. Uudelleenkäsittelyn tarve riippuu käyttötarkoituksesta ja siitä onko huonekalu sisällä vai ulkona.

Öljyäminen

Jos tiikkiä ei käsitellä ja huonekalua pidetään ulkona, ajan mittaan tiikki harmaantuu kauniisti. Jos haluat palauttaa tiikin luonnollista väriä hio pinta ensin kevyesti hiomapaperilla ja öljyä pinta sitten.

Tiikkiöljy käy hyvin käsittelyaineeksi erityisesti jos pidät huonekaluasi ulkona. Öljy tummentaa tiikin väriä huomattavasti.

Kiinanpuuöljy toimii myös loistavasti ulkona pidettäviin kalusteisiin, mutta tummentaa myös jonkin verran.

Käsittele puu molemmilta puolilta. Käsittely kosteuttaa puuta ja jos käsittelyn tekee vain toiselle puolelle, puu voi alkaa vääntyä.

Öljyäminen on tarpeen 1-2 vuoden välein. Huomaat kyllä kun pinta kaipaa uutta öljyämistä. Uudelleenkäsittelyn tarve riippuu käyttötarkoituksesta ja siitä onko huonekalu sisällä vai ulkona.